ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Νέα Γωνιά Χαλκιδικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Εισοδος του χωριου ΝΕΑ ΓΩΝΙΑ
Η Νέα Γωνιά είναι ημιορεινό χωριό του νομού Χαλκιδικής με 480 κατοίκους το 2001 και ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Καλλικράτειας σε  Υψόμετρο 150 μ.
Η θέση του είναι στα ανατολικά του Λακκώματος.
 Έχει υγρό και εύκρατο κλίμα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκεί πολλές παραθεριστικές κατοικίες. Στον οικισμό λειτουργεί νηπιαγωγείο, φαρμακείο, μίνι μαρκετ, γεωπονικό γραφείο, μαγαζί με είδη οικοδομής, μεσιτικό γραφείο, ελαιοτριβείο και άλλα.
 Από αθλητική άποψη ενεργή είναι η ποδοσφαιρική ομάδα ΑΟ Νέας Γωνιάς, που αγωνίζεται στην Δ΄ Εθνική Ερασιτεχνική. Υπάρχει ακόμα ομάδα τάε κβο ντο.
Στη Νέα Γωνιά εδρεύει και ο Παλαιστικός Σύλλογος της Νέας Καλλικράτειας.
ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ που δεσπόζει μεσα στο χωριό απο το 1995
Υπάρχει επίσης πίστα μότοκροςγια μοτοσικλετιστές.
Κύρια ασχολία είναι η γεωργία.
Το χωριό είναι ονομαστό για τα αμπελόφυλλά του.

Ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία

To χωριό ιδρύθηκε από πρόσφυγες προερχόμενους από την Ανατολική Θράκη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι Γωνιάτες έφεραν στο νέο τους τόπο και τη γνώση της αμπελοκαλλιέργειας όπως επίσης και τα ανατολίτικα φαγητά. Στα τελευταία εντάσσεται και το παραδοσιακό ντολμαδάκι "γιαλαντζί" με αμπελόφυλλα.
Πολιτιστικά δραστηριοποιούνται ένας εκπολιτιστικός-μορφωτικός και ένας πολιτιστικός σύλλογος. Πολλά κτίσματα συνεχίζουν να διατηρούν το παραδοσιακό χρώμα του οικισμού, όπως ο καλά διατηρημένος ανεμόμυλος, που τον λένε "Μύλο", στις βόρειες παρυφές του χωριού.
Πριν την είσοδο στο χωριό, στην περιοχή Γυαλάκια, υπάρχει η παραδοσιακή λίθινη Μεγάλη Βρύση. Στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου τελείται κάθε χρόνο πανηγύρι, στις ανατολικές παρυφές του χωριού.
Το εργαστήρι της Μαριάννας Καζάκη βρίσκεται στο δρόμο για Νέα Καλλικράτεια και βραβεύτηκε για τα παραδοσιακά ντολμαδάκια "γιαλαντζί" με βιολογικά αμπελόφυλλα, τα οποία εξάγονται σε αρκετές χώρες με την εμπορική ονομασία "Αμπελόφυλλα της Μαριάννας".

Τουρισμός - Επισκέψεις

Αν και το χωριό δεν διαθέτει τουριστικές υποδομές (ξενοδοχεία ή πανδοχεία), ωστόσο αποτελεί γαστρονομικό και εκπαιδευτικό προορισμό όλο το χρόνο. Με πρωτοβουλία του συνεταιρισμού γυναικών Γωνιάτισσες, κάθε χρόνο επισκέπτονται το χωριό περίπου 4500 μαθητές δημοτικού από τις γειτονικές περιοχές και τη Θεσσαλονίκη.
Ο συνεταιρισμός προσφέρει 3 διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα, με επίκεντρο τα προϊόντα του χωριού, δηλαδή τα αμπελόφυλλα και σταφύλια, τις ελιές και το αλεύρι (προϊόντα ζύμης). Τα παιδιά επισκέπτονται τα αμπέλια και τους ελαιώνες, βλέπουν πώς γίνεται η συγκομιδή των καρπών και διδάσκονται την παρασκευή της βρώσιμης ελιάς. Στο πρόγραμμα με το αλεύρι, φτιάχνουν μόνα τους το ψωμάκι.
Κάθε Αύγουστο, ο Αμπελουργικός Οίκος Καζάκη, της Μαριάννας Καζάκη, οργανώνει τις ημέρες "Μαζέψτε τα δικά σας σταφύλια", στο πρότυπο του αγγλοσαξωνικού pick your own. Παρέες και οικογένειες έρχονται στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, μπαίνουν στα βιολογικά αμπέλια και μαζεύουν τα δικά τους σταφύλια.
Στη συνέχεια, ξεναγούνται στις εγκαταστάσεις και δοκιμάζουν τα προϊόντα με την εμπορική επωνυμία Μαριάννας.
Το καλοκαίρι του 2011 η Νέα Γωνιά αποτέλεσε τον προορισμό του Greek Summer, της πρωτοβουλίας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης. 27 παιδιά από της ΗΠΑ ήρθαν για 15 μέρες στο χωριό και φιλοξενήθηκαν από τις οικογένειες.
Κατά την παραμονή τους, προχώρησαν στην ανακατασκευή και καλλωπισμό της Μεγάλης Βρύσης, στην είσοδο του χωριού.

Δ.δ. Νέας Γωνιάς

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Νέας Γωνιάς, που έχει συνολικά 480 κατοίκους το 2001, υπάγονται οι οικισμοί:
  • η Νέα Γωνιά [ 454 ], έδρα
  • το Νεοχωράκι [ 26 ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...