ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΝΕΑΣ ΓΩΝΙΑΣ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΝΕΑΣ ΓΩΝΙΑΣ


Από το Λάκκωμα, ο δρόμος πάει προς Αν. στο Δημ. Διαμ. της Γωνιάς.  
Λίγο πριν φτάσει κανείς στο χωριό, στα αριστερά, πάνω σε μια στροφή, συναντά την τοποθεσία «Γυαλάκια» με την παραδοσιακή πέτρινη «Μεγάλη Βρύση».
 Στις βόρειες παρυφές του οικισμού δεσπόζει ο «Μύλος» αιολική μηχανή οριζόντιου άξονα περιστροφής. Χρησιμοποιήθηκε για την άλεση των δημητριακών και την άντληση νερού.: παλιός ανεμόμυλος, διατηρημένος σε πολύ καλή κατάσταση. 
 

Το εκκλησάκι του Αη-Γιώργη οπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι στον υπαίθριο χώρο, στις ανατολικές παρυφές του χωριού. Πάνω στο δρόμο για Ν. Καλλικράτεια συναντάμε το Ελαιοτριβείο της περιοχής και το εργαστήρι της κυρά-Μαριάννας Καζάκη, ξακουστό για τα περίφημα παραδοσιακά ντολμαδάκια «γιαλαντζί».  

Το χωριό επίσης  διαθέτει   ΠΙΣΤΑ  που φιλοξενει πανελλήνια πρωταθλήματα στην περιοχή ΘΟΛΩΤΟ  Μήκους  1700m
Μικρότερο πλάτος 7m. Μπάρα εκκίνησης 40 Θέσεων υποχρεωτικά για Πρωτάθλημα.
Εργαστήριο κλειδοκυμβάλων Πάνου Ιωαννίδη Ο Πάνος Ιωαννίδης κατοικεί και εργάζεται στη Νέα Γωνιά από το 2004. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 είναι επαγγελματίας χορδιστής πιάνων. Από τότε ακόμη έχει αναπτύξει την κατασκευή πιάνου και έχει προχωρήσει στο αποκαλούμενο και «χειροποίητο» πιάνο. Αποτέλεσμα της δουλειάς του Πάνου είναι η τελειοποίηση του ακουστικού αποτελέσματος αυτού του τόσο δημοφιλούς οργάνου. Παράλληλα με την τελειοποίηση του πιάνου, ο Πάνος Ιωαννίδης κατασκευάζει χειροποίητες λατέρνες και είναι ο μόνος, στις μέρες μας, οργανοποιός στην Ελλάδα που ασχολείται με αυτό το παραδοσιακό ελληνικό όργανο. Νύχτες κλασσικής μουσικής στη Νέα Γωνιά το καλοκαίρι οργανώνωντε στη Νέα Γωνιά της Χαλκιδικής κονσέρτα κλασσικής μουσικής για πιάνο και έγχορδα. Στα κονσέρτα αυτά παρουσιαζονται τα χειροποίητα πιάνα του Πάνου Ιωαννίδη, με εκτέλεση σημαντικών έργων του κλασικού ρεπερτορίου από καταξιωμένους Θεσσαλονικείς, ως επί το πλείστον, πιανίστες με σημαντική καριέρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος των κονσέρτων είναι να προσφέρετε μια εναλλακτική, πιο κλασική, ψυχαγωγία στο κοινό της πόλης, σε συνδυασμό με την εξόρμηση στη Νέα Γωνιά, ένα ήσυχο χωριό μόλις 30 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη Η δουλειά του Πάνου Ιωαννίδη είναι μοναδική. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πάνος είναι ένας από μια ντουζίνα Ευρωπαίων τεχνιτών που είναι μέλη του Piano Technicians Guild, του κορυφαίου συνδέσμου κατασκευαστών χειροποίητων πιάνων στον κόσμο. Θέλοντας να αναδείξει τη δουλειά του, ο Πάνος ζήτησε τη βοήθεια φίλων πιανιστών, ώστε να οργανώσει 2-3 κονσέρτα κλασσικής μουσικής το καλοκαίρι του 2011. Η ανταπόκριση ήταν μαζική και ταυτόχρονα συγκινητική. Έτσι, οργανώθηκαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, εννιά κονσέρτα κλασσικής μουσικής στα οποία αναμφισβήτητοι βασικοί συντελεστές θα είναι τα πιάνα που έχει κατασκευάσει ο Πάνος Ιωαννίδης. Πρωταγωνιστές βεβαίως θα είναι οι έμπειροι μουσικοί που συνδράμουν τον Πάνο Ιωαννίδη σ’αυτή την προσπάθεια. Οι περισσότεροι είναι στο ξεκίνημα της καριέρας τους, όπως η 12χρονη Γεωργία Λαζαρίδου, ενώ άλλοι, όπως η Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε, ήδη εντυπωσιάζουν το κοινό της Ευρώπης. Με συνοδεία καλών κρασιών από οινοποιεία-μέλη των Δρόμων του Κρασιού της Β. Ελλάδας και σύμμαχο τον καλό καιρό, οι βραδιές κλασικής μουσικής στη Νέα Γωνιά έρχονται να προτείνουν κάτι διαφορετικό στο φετινό καλοκαίρι. Όλα τα κονσέρτα έχουν ώρα προσέλευσης στις 20:00 και θα λάβουν χώρα στο αίθριο του εργαστηρίου του Πάνου Ιωαννίδη. Η μέγιστη δυναμικότητα είναι 50 άτομα. Για το λόγο αυτό, οι κρατήσεις θα πρέπει να γίνουν έγκαιρα. Σε περίπτωση βροχής, τα κονσέρτα θα μεταφερθούν στον καλαίσθητο κλειστό χώρο επίδειξης πιάνων, στο ίδιο κτήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...